4 Eylül 2010 Cumartesi

Rijkaard vs. Yönetim



Franklin Edmundo "Frank" Rijkaard hangi futbol ekolü ile büyümüş, yıkanmış, soluk almıştır?

Hollanda.
Doğru cevap.

Hollanda ekolü nedir? Nasıl bir taktikle oynarlar?

4-3-3
Yanlış cevap. 4-3-3 bir diziliştir. Hollanda ekolü denilen olguyu oluşturan taktik, topa olduğunca sahip olma, oyunu karşı sahaya yıkma, hücuma savunmadan, savunmaya hücumdan başlama anlayışıdır.
Total futbol adı verilir.

Bu futbol anlayışına en yakın diziliş 3-4-3 ya da 4-3-3 dür.

Bu anlayışta savunma oyuncuları klasik kesici hüviyetinden çok, topu oyuna sokabilme özelliklerine sahip, hatta gerektiğinde kanattaki teknik kapasitesi yüksek oyunculara 40 metre geriden pas yapabilme yeteneğinde olmalıdır. Aynı zamanda bu sistemde savunma çizgisi ile kaleci arasında neredeyse bir yarı saha bulunduğundan, arkaya atılacak topların yaratacağı tehlike nedeniyle savunma oyuncuları hızlı, bekler çabuk olmalıdır.

Santrafor denilen oyuncu sadece 1 adet bulunur. Pozisyona göre ceza sahasına toplu ya da topsuz atak yapan kenar forvetleri ceza sahası içerisinde bu oyuncunun yalnız kalmamasını sağlar. Bu nedenle bu oyunculara ara pası, koşu yolu pası atacak orta saha oyuncuları şarttır.

Hatta bu sistem topa sahip olma konusunda öyle açgözlüdür ki, kalecilerin bile panter olanından ziyade topu oyuna sokabilenleri makbûldür. Rüştü’nün, Barcelona’da kendisinden daha yeteneksiz bir kaleci olan Victor Valdes’in arkasında kalma sebebi de budur.

İşte bu sebeplerden mütevellit “Buyur Mr. Rijkaard, milli stoperimiz Gökhan Zan” diye çakarsan üstelik de aynı anda takımın savunma mentalitesi Hakan Balta, Servet Çetin ve Sabri Sarıoğlu ise maçları ancak yediğinden fazlasını atarak çevirebilirsin. Ve bu mantık da çoğu zaman işlemez.

Lucas Neill’i ayrı tutuyorum. Ali Turan-Servet Çetin-Hakan Balta-Loric Cana-Mustafa Sarp-Ayhan Akman ile Hollanda ekolü olmaz.

Peki Rijkaard bunu bilmiyor mu? Hah işte o başlığı boşuna atmadım ben.

Rijkaard elbette bunun olmayacağını biliyor ve decoderli tercümeye rağmen bas bas transfer yapılmadığını söylüyor.
Ve yönetime “buyrun bana verdiğiniz takım bu” diyor. “Bu takımla ben, bu futbolu oynayabilirim, oynatabilirim” diyor.

Galatasaray’ın önünde 3 seçenek var.
1-Hocanın istediği transferlerin bitmesi
2-Hocanın futbol zihniyetini değiştirip arkaya yaslanan ve kontra atağa dayalı bir futbol anlayışına dönmesi
3-Hocanın değişmesi

Senin fikrin ne sevgili “yazan” derseniz, ben “D şıkkı” derim.

Yönetimin değişmesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...