15 Eylül 2010 Çarşamba

LİGİMİZE LAZIM-1, Artem Milevskiy



Tam adı Artem Volodymyrovych Milevskiy.

Yıllardır hedefi şampiyonluk olandan, küme düşmemeye kadar bütün takımların teknik direktörlerinin ya da “hocamızın verdiği direktif doğrultusunda” diye röportaja başlayan futbol şube sorumlusunun, transfer komitesi başkanının söylediği ilk cümle, uzun boylu yıpratıcı bir golcü arayışında olduklarıdır. Bu nedenle LİGİMİZE LAZIM serisinin ilk bölümünü Milevskiy’e ayırdım.

Yıllardır bulunamayan bu gizemli oyuncu sonunda Dinamo Kiev’de ortaya çıktı. Aslında son 2 sezon önce parladı, ama artık gözümüzü alıyor. Milevskiy’e ilk baktığınızda göreceğiniz 1.90 boyunda bir kuzeyli oluşudur. Dolayısıyla kendisinden beklenecek derecede güçlü, sert ve disiplinlidir. Kendisinden beklenmeyecek özellikler ise teknik, sürat ve beceridir. Zaten O’nu farklı kılan da bu özelliklere sahip olması. Bu özelliklere vurgu yapmak istercesine 10 numaralı formayı giyiyor.

Benzetme yaparsak, Berbatov’un hızlısı olarak da nitelendirilebilecek 24 yaşındaki oyuncu yukarıda saydığımız özelliklerinden dolayı Dinamo Kiev’de -bu fizikle- yardımcı forvet oynuyor. Bu nedenle de Dinamo Kiev diziliş anlamında 4-4-2’den 4-5-1’e hatta 4-3-1-2’ye maç içinde dahi değişebiliyor. Artem, bu değişken yapıdaki en önemli taş vazifesi görevinde çok başarılı. Fiziğinden -ve hava hakimiyetinden- dolayı merkez golcü, yeteneklerinden dolayı yardımcı forvet oynayabilmesi, orta sahaya gelip pas yapabilmesi, ayağında top tutabilme becerisi ile Andriy Shevchenko ve/veya Andriy Yarmolenko ile D.Kiev’e, gol sorunu konusunu çoktan unutturmuş durumda.

2006 U-21 Avrupa Şampiyonası’nda 2-1 kazandıkları Hollanda maçında ilk kez sahne alan attığı Panenka stili penaltıyla dikkati çeken genç Milevskiy’e o günlerde PSV talip olmuş ancak transfer gerçekleşmemişti.


Daha sonra bu konuda uzman haline geldi.



Özetle 9 numara bir 10 numara olan Milevskiy yaklaşık 12-13 milyon avroluk bir maliyetle ligimizde şampiyonluk iddiasındaki her takımda fark yaratabilecek bir yetenek. Bu paraların kimlere verildiği düşünülürse Liverpool menajeri Roy Hodgson’ın da izlediği bir oyuncu için normal bir rakam. 2-3 sene içerisinde ticari olarak da getiri sağlayabilecek bir oyuncu.

Büyük bir olasılıkla bu sezon Ukrayna’daki son sezonu olacak. 24 yaşındaki Milevskiy artık Ukrayna’dan çıkış arıyor ve Türkiye bu çıkış için uygun bir durak olabilir.

Alttaki videonun 3. dakikası için şimdiden dikkat:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...