2 Şubat 2011 Çarşamba

Tuncay Şanlı ve Alman Futbolu

Bundesliga, zaten harika bir seçimken, Wolfsburg ve O’nun saygın hocası Steve Mclaren’in kafasındaki sistem Tuncay Şanlı için piyango gibi!

Dzeko-Grafite ikilisi ile mecburiyetten 4-4-2 oynayan takımda Diego, Juventus’taki durumuna düştü. Orta sahada pas alışverişi yapıyor ama ağırlığını oyuna koyamıyordu. Resmi daha net görmek için; Alex’in Aragones döneminde yaşadığı sıkıntıyı hatırlayabiliriz. Bu durumun Mclaren’in de canını sıktığı açıktı. Mainz mağlubiyetinden sonra “Bu sistem işlemiyorsa, işleyen bir sistem bulmak zorundayız” açıklamasını yapmıştı. Sonraki Hannover maçında Dzeko’yo merkeze çekerek Diego’yu hemen arkasına (W.Bremen’de oynadığı pozisyona) yerleştirmiş, Grafite ve Ziani’yi kanatlara atmıştı. Diego’nun harika oyunundan sonra ise “Takımı O’nun etrafında kurmanın en iyi sistem” olduğuna karar vermişti.

Ancak bu seferde kenar oyuncuları istediği performansta değildi.

Alman savunmaları ağırdır. Bu eksikliklerini rakip hücum oyuncularından önce pozisyon alarak ve alan kapatarak aşarlar. Ancak oyun kurmada Jürgen Köhler’den beri sıkıntı içindeler. Bu nedenle önde basan takımlar Almanya’ya sorunlar çıkarır. 2008 Avrupa Şampiyonası yarı finalinde Almanya karşısında biz bunu yapmıştık.

Tuncay her açıdan taktiksel anlamda bu savunma yapısına karşı uygun. Diego’nun ara paslarına kaçacak, çapraz koşularla Diego’ya yol açacak, çizgiye inip Diego’nun önünü asistlerle dolduracak bir yapıdan bahsediyorum. Diego’yu yıldızlaştırırken Tuncay’ı da önümüzdeki sezon içerisinde daha büyük takımların transfer listesine sokacak bir yapı. Bu yükselişin 2012 yazında Avrupa Şampiyonası’nda (olabilirse) Ulusal Takımımız için de hayati önemi var. Hiddink de bu önemin farkında olacak ki, transferden memnun olduğunu dile getirdi.

Middlesborough’da krallığını ilan etmişken, takımın küme düşmesi sonucu Stoke City’de sürgün yaşayan Tuncay nihayet değerinin bilineceği bir yerde. Disiplini ve yapısı gereği uyum sorununu çabuk atlatacağına inanıyorum. Gerek futbol mantığı, gerekse taktiksel anlamda Bundesliga ve Mclaren Tuncay’a önemli katkılar yapacaktır.


http://www.macadogru.com/news.php?news_id=6311

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...