14 Şubat 2011 Pazartesi

Gerçek Ronaldo Dişlek Olur


Pele’nin, Cruijff’un, Müller’in hikayelerini dinlerken, Rummenigge, Platini, Hugo Sanchez ve elbette Maradona izlemiş olan şanslı bir nesiliz. İzlemek derken; salı akşamları TRT-2’nin Avrupa’dan Futbol programındaki 2 dakikalık özetlerden bahsediyorum. Kalan 88 dakika hayallerimizle birlikte mahalle maçlarında bize eşlik ederdi.

Türkiye; enflasyonla gül gibi geçinip gidiyor, 2 anahtar hayalleri kuruyor ve kısa bir süre içerisinde A.E.T.’ye (A.B.’nin o zamanki adı) giriyordu.

Tanju Çolak’ın Altın Ayakkabısı’nı kutlarken, ilk özel televizyonla tanışıyor, maçları izlemek için kahvehanelerde duman altlarına doluşuyor ve endüstriyel futbolla tokalaşıyorduk.

Romario, Roberto Baggio henüz parlarken, bizim nesil kendi efsanelerini doğurmaya başlamıştı. Henüz altyapıdan çıkan, ileride dünyanın en iyi oyuncuları olacaklar listesinin başında, Del Piero, Raul, Zidane, Figo vardı.

Bir de Ronaldo…

Ronaldo dünyanın en büyük takımlarında oynadı, bir çok gol attı. Ama O’nu efsane yapan rakamlar değildi. Rakamlar, istatistikler bir oyuncuyu büyük yapar, ama efsane olmak efsane anları yaşamanın ve yaşatmanın sonucudur, matematikle olmaz.

Benim için Ronaldo Barcelonalı Ronaldo’dur. 20 yaşındaki Ronaldo’dur. Celta Vigo’ya dünya tarihine geçen o golü atan Ronaldo’dur. Inter’de, Real’de ve Milan’da da efsane anları bir hayli fazla. Ama fitilin ateşlendiği, dünyanın en iyisi olduğunu gösterdiği zaman o zamandır.

Sakatlığı ayrı bir efsane yaratır. 1 yıl futboldan uzak kaldıktan sonra çıktığı ilk maçta, top ayağına geldiği ilk anda, o meşhur çalımını atarken, acı içinde yere düşmesini canlı izleyenlerden biriydim. Vücudunun bile O’nun hızına yetişememesi ağlatıyordu Ronaldo’yu…

Hayranları kusura bakmasın ama ne Messi, ne Cristiano, Ronaldo değiller, olabileceklerini de sanmıyorum. İkisinin toplamı belki edebilir. Abartı mı? Hiç de değil! Ronaldo; Cristiano’dan daha hızlı ve daha güçlü, Messi’den daha teknik ve daha kıvraktı.

PSV formasıyla 18 yaşındayken orta sahadan aldığı topla sol açığı, sol beki ve sola yaslanan kim varsa herkesi geçip kaleye gönderen dişlek bir yıldız adayıydı. 20 yaşında efsane oldu ve 35 yaşında sakatlıktan bıkmış hormonlu bir Ronaldo olarak bıraktı bizleri.

Futbolcu ötesi olabilecek, Maradona, Cruijff ya da Best gibi futbolda milat olabilecek bir oyuncuydu.


Anısı videolarda kaldı…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...