4 Kasım 2011 Cuma

Kimlik: Beşiktaş


O pozisyonda 15 milyon Beşiktaşlı –ve bir o kadar milyon o günün Beşiktaşlıları- kale çizgisine kalplerini fırlattılar. Topun canı vardır isterse girer. İstemedi top. 14 gün önce Kiev’deki top kadar sadist değildi. O kadar kalbi kıramadı.

İtiraf edelim, maçın sonu bu haliyle galibiyete daha da bir keyif kattı.

Aslında maça daha derli toplu başlayan Dinamo Kiev oldu. Fenerbahçe derbisine iyi çalıştıkları bariz. Kanat beklere önde ve yakın basarak, onların Simao / Quaresma ile olan bağlantısını koparmayı ve (zaten kopuk olan) Beşiktaş ilerisi ile gerisi arasındaki mesafeyi açıp, orta sahayı maviye boyamaya çabalıyorlardı. Kısmen başarılı oldular. Danilo ve Betao hem çaldıkları toplar hem de başlattıkları hücumlarla Beşiktaş kalesini Milevskiy’nin insafına bıraktılar, 2 kez...

Planları ne kadar doğru olsa da Hilbert’in yüksek pas yüzdesi ( %80 ki maçın en çok isabetli pas atan adamı oldu), İsmail’in yine Beşiktaş’ın en çok top çalan adamı olması, Kiev’in kanatlara yaptığı bu baskının beklediği kadar etkin olmamasına neden oldu. Bütün bunların üzerine Quaresma ve Simao’nun, bu sezonki en fazla koştukları maçın bu olması rakibi tamamen durdurdu.

Bill Shankly'nin söylediği gibi futbol sanatı tıpkı piyano sanatı gibidir: 8 kişi piyanoyu taşır ancak sadece 3 kişi çalar. Tabii taraftara da şarkılar söyleten çalanlardır haliyle. Ancak bu, genel geçer hal için olağandır. Beşiktaş karakteri Ernst’tir, Hilbert’tir, Fink’tir, Karhan’dır, Yankov’dur, Kuntz’dur, Madida’dır, Mrkela’dır. Beşiktaşlı piyanoyu taşıyanlara gönderir ezgilerini. Bunların yanında Fikret gibi, Metin gibi, Amokachi gibi, Sergen gibi piyanonun ucundan, sonuna kadar tutan virtüözler de bu karakterin, yakışıklı yüzüdür.

Quaresma’nın dünkü oyununu her maç olmasa da genele yayması şart! O, Beşiktaş karakterine uymak zorunda, Beşiktaş o karaktere uymaya çalışmakla dolu 8 sene kaybetti çünkü. Kaybettiği de sadece zaman değildi bu zaman zarfında.

Egemen Korkmaz, bahsettiğimiz bu karakterin en fiyakalı ceketlerinden birini giydi. Üzerinde Recep Çetin rozeti var. Biyolojik doğum tarihini, artık Beşiktaşlı Egemen’in manevi doğum tarihi olarak da kabul edebiliriz. Kutlu olsun!

Sevgili PFDK, Van’a Borçlusun!

Kurallar, bir “şeyi” önlemek adına konurlar. Bazen tavır, hal ve olaylar o kurala karşı gibi gözükse de, önlenmek istenen “şey”in, önlemek istediği “şey” değildir özünde. Beşiktaşlı’nın sahaya attığı atkı maçı dondurmak amaçlı değil, bin kilometre ötedeki kardeşini ısıtma amaçlıydı. Bu nedenle PFDK “kural içinde” kalıp, içimizi soğutarak aldığı 95.000 lirayı depremzedelere bağışlansın da, bin kilometre ötedeki kardeşlerimizin içi biraz daha ısınsın. 

Yakup Sabri İNANKUR

4 yorum:

  1. Merhaba,

    Maçtan önce "maç bitince atkılar sahaya" olan kampanyanın, maç oynanırken "Fener üçüncüyü atmadan atkılar sahaya" şekline dönüşmesine PFDK olur vermemiş, buna mı kızgınsınız?

    PFDK'nın aldığı 95.000 lirayı Van'a göndermesi fikrinize ise sonuna kadar katılıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Kampanya "90. dakikada atkılar sahaya" idi. Hatta benim de bu konuda "maç devam ederken sahaya atılması yanlış olur, ceza da gelir" şeklinde eleştirim vardı. Ancak fikri organize edenler, maç içinde daha çok dikkat çekeceğini düşünüp 90. dakikayı uygun görmüşler. Onlarla aynı fikirde değilim hala, lakin Beşiktaş 2-1 önde olsaydı da, Fenerbahçe 5-0 yapsaydı da o dakikada atılacaktı atkılar.

    Dün sahaya atılan çakmak cezayı gerektiren bir davranıştır (UEFA gerekeni yapacaktır mutlaka). Kuralları kuru kuruya uygularsanız atkı ile çakmağı eşitlemiş oluyorsunuz ki o zaman asıl görevi adalet sağlamak olan kurallar adaletsiz oluyor.

    Sizin yorumladığınız şekildeyse Beşiktaş zaten cezasını almıştır, ikimizin de yorumu farklı olabilir, ama sonuçta Beşiktaş 95.000 lira ile batmaz, PFDK da batmaz. En azından "öz" niyet katlanarak yerine gelir.

    YanıtlaSil
  3. @ezeriko
    Maç bitince atkılar sahaya değildi, 90. dakika atkılar sahaya idi. Bu da maç öncesi Kapalı'da açılan pankart.

    http://i1022.photobucket.com/albums/af348/toresbeluga/90dkatklarsahaya.jpg

    Ege

    YanıtlaSil
  4. buradaki olayı anlamayan arkadaşların IQ seviyeleri bir başka tartışma konusudur.. ayrıca bu kadar aşağılıkça fikirler bizden çıkmaz, özümüz sözümüz birdir, herkesi kendinize benzetmeye çalışmayın.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...