24 Kasım 2011 Perşembe

Barselona Kalite Standartları Enstitüsü


Sen aslanları bilir misin Züleyha?

Ortalama bir aslan ortalama 13 yıllık ömründe yaklaşık 1200 kez avlanma başarısını gösterir. Yaklaşık 100’ü hava ve saha şartları yüzünden elinden kaçar.

13 yıldır profesyonel olarak Barcelona formasını giyen standart bir Xavi bu sezon yaptığı 1220 pasın sadece 73’ünü formadaşları dışında başka yere göndermiştir.

Bunun farkında olan Allegri; Van Bommel, Aquilani, Seedorf ve Boateng ile Xavi’nin av sahasını kapatıp Barcelona’nın aç kalmasını umdu. Bu esnada Guardiola, Camp Nou’daki ilk maçta başına dert olan Milan’ın bek çıkışlarını azaltmak için Messi’yi sağda başlattı. Ortadaki boşluğu ise genç Thiago’nun ciğerlerine bıraktı. Thiago Alcantara %91 isabetli pas ve 12 kilometre koşarak hocasının bu kararını doğruladı.

Ağır Barça savunmasını önde yakalayarak Kral Kupası Real Madrid modelini baz alan bir yapıda uzun toplarla arkaya hızlı adamlarını sokma niyetindeydi Milan. Bu konuda Madrid’den daha şanslı ve gerçekçiydiler. Zira ellerinde dünyanın en başarılı uzun top yapabilen savunma oyuncusu var. Thiago Silva bu sezon maç başına 10.2 uzun top ve %79 isabetle oynayan bir isim. Kabaca 2 pasından 1’i de Zlatan Ibrahimovic ile kucaklaşıyor.

Ancak bu planın işleyebilmesi için Milan’ın normalden daha arkada beklemesi / karşılaması gerekliydi ve bu duruma alışkın değillerdi. Savunma zaaflarının ortaya çıkması bu bağlamda sürpriz olmadı. İlk maçta olduğu gibi Barcelona Abate madenini iyi deşti ve soldan 3. denemesinde gole ulaştı.

Milanlılar ne zaman topu kapsalar kafaları Zlatan’a kalktı, olabildiğince çabuk Barça kalesine akmaya çalıştılar. Barça’nın savunma uyumu ve 1 saniye önce düşünebilme eğitimi boşlukları zamanında kapatıp Zlatan’ın merkezden kaçmasına ve kenarda top alabilmesine neden oldu. Robinho’nun çıkması da bu anlamda doğruydu. Kenara iş yapacak biri (Pato) girince Zlatan merkezde işleri karıştırmaya devam edecekti.

Barça’nın panzehiri ise dizilişte idi. Kağıtta 3-2-2-2-1 gibi ama aslında 1-3-3-3 gibi yayılan 4-2-2-1-1’e dönüşen bir yapı oluşturarak (Bu kadar kaygan, akışkan bir takımı sabit bir kalıba sokamıyorum) Milan’ın merkeze göndereceği balistik toplara mümkün olduğu kadar yakın olabilmeye çalıştılar. 

Sol bek Gianluca Zambrotta sağ ayaklı bir oyuncu olduğu için, bir önceki maçta Dani Alves’in ceza sahasını delen oyununa müsaade etmemişti. O’nu kenara kaçmaya mecbur edip orta yapmaya zorlamış ve etkinliğini azaltmıştı. Alves’in olmaması bu nedenle dezavantaj görünse de avantaja dönüştü. Guardiola oraya Puyol kalkanı koyarak hem Milan’ın sol kanat etkinliğini azalttı hem de Zambrotta’nın takım savunmasına olan katkısını ciddi biçimde rendeledi. Toplam 17 şut atan Barcelona, bunların 14’ünü merkezden, 3’ünü soldan denedi ve sağ tarafı hiç kullanmadı.

Zambrotta devre dışı kalınca, Milan sol gösterip sağ vurmaya çalıştı. Seedorf takımı sürekli sola çeviriyordu ancak uzun çapraz toplarla aniden sağa dönüyorlardı. Barça savunmasının dengesini bozmaya çalıştılar.

Maçın en çok faule maruz kalan oyuncusunun geleneksel bir forvet olmaması ancak Carles Puyol sahadaysa mümkün! Aynı zamanda en çok top kesen de Puyol. Kısaca kaptan gerçek anlamda savaştı.

Aslında herşey eşit giderken Messi standart sapma yaptı. Beraberlik üzerinde yoğunlaşan bahsin çan eğrisini bozdu. 10 üzerinden 10 alarak sınıfın yine en kıskanılan çocuğu oldu.

Barcelona standartları kalite enstitüsüne göre Barça gayet normal, alabildiğine olağan. Lakin olağan dünya standartlarına göre Barça standarttan sapalı çok oldu. Maçtan 2 gün önce “Kral”  Marco Van Basten kati hüküm verdi. “Guardiola’nın Barça’sı, Sacchi’nin Milan’ından daha iyi”

Gelmiş geçmiş en iyi takımı izliyoruz.

Yakup Sabri İNANKUR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...