2 Mart 2011 Çarşamba

KAPTANLAR


İngiltere´nin ´Kırmızı Şeytanlar´ lakabıyla ün salmış dünyaca ünlü takımı Manchester United´da, son kaptan Gary Neville´ın futbolu bırakmasının ardından kaptanlığa getirilen Sırp futbolcu Nemanja Vidic aynı zamanda Manchester United tarihinin de ilk Doğu Avrupalı kaptanı olmuş oldu.
Kırmızı Şeytanlar, 1973 yılında İngiliz futbolunun efsane isimlerinden Sir Bobby Charlton´ın 1973´te takımdan ayrılmasının ardından geçen süre içerisinde, günümüze dek 38 yıl boyunca sadece 10 kaptan değiştirdi. Bunlar sırasıyla George Graham, Willie Morgan, Martin Buchan, Ray Wilkins, Bryan Robson, Steve Bruce, Eric Cantona, Roy Keane, Gary Neville ve Nemanja Vidic oldu. Manchester United tarihinin en uzun kapatanlık yapan futbolcusu ise 14 yıl ile İskoç Martin Buchan oldu. 1986 yılında takımın başına gelen Alex Ferguson, takımın başında 25. yılını geçirirken bu süre zarfında sadece 6 kaptanla çalıştı.



GERRARD´IN 8. YILI

İngiltere´nin bir diğer ekibi Liverpool´da ise şu an kaptanlık görevini sürdüren Steven Gerrard bu görevi 2003 yılında Fransız teknik adam Gerard Houllier´den almıştı. 23 yaşında Liverpool gibi dünyaca ünlü bir takımın kaptanlığına getirilen İngiliz futbolcu yaklaşık 8 yıldır Kırmızılar´ın kaptanı.

Dönemin Liverpool Teknik Direktörü Gerard Houllier tarafından Sami Hyypia´dan alınan kaptanlık, Fransız teknik direktörün, "Gerrard liderlik vasıfları olan bir futbolcu ve kaptanlığa layık" şeklinde yaptığı açıklamaların ardından Gerrard´a verilmişti. McManaman, Fowler, Owen, Carragher gibi Liverpool alt yapısının bir ürünü olan Steven Gerrard geçen bu süre zarfında eski hocası Houllier´i yanıltmadığını gösterdi.



SAN SİRO´DAN ´İL CAPİTANO´ GEÇTİ


İtalya´nın muhafazakar ve milliyetçi bir yapıya sahip olduğunu artık uçan kuşun bile bildiği Milan´da yakın zamanda futbolu bırakan Paolo Maldini sadece İtalya´ya değil aslında tüm dünyaya ´Nasıl kaptan olunur?´ sorusunun cevabını vermişti. Oynadığı üst düzey futbolunun yanı sıra centilmenliği ve sportmenliği elinden bırakmayarak dünyada sayılı kaptanların arasına girdi. 168 kereyle Avrupa Kupaları´nda en çok forma giyen futbolcu oldu. Birçok takımın tarihinde 1 kez bile oynayamadığı Şampiyonlar Ligi
finalini tam 8 kez oynadı. 1985 yılında, Udinese maçının ikinci yarısında üstüne geçirdiği formayı, 2009´da Fiorentina maçında çıkardı.

2009´da futbolu bıraktıktan sonra Milan yönetimi Maldini´nin formasını, alt yapıda oynayan oğlu A Takıma çıkana kadar müzeye kaldırdı. Takım kaptanlığını da bir başka İtalyan oyuncu Massimo Ambrosini´ye verildi. Ambrosini iki yıldır Milan kaptanlığını sürdürüyor.


MİLANO´NUN DİĞER EFSANESİ

Milano´nun diğer takımı İnter´in 1995´de başkanlığa gelen ismi Massimo Moratti´nin ilk transferi oldu Banfield´tan Javier Zanetti. Zaman içerisinde hırslı ve agresif oyunuyla ön plana çıkan Arjantinli 1999 yılında taktığı kaptanlık pazubandıyla bir çok takımdan daha fazla kupa kazandı.

Zanetti, İnter kaptanı olduğu 12 yıl içerisinde; 5 Serie A, 3 İtalya Kupası, 1 Şampiyonlar Ligi ve bir de Dünya Kulüpler Şampiyonası şampiyonluğu yaşadı.



REAL MADRİD EKOLÜ

Valladolid´ten İspanya ve dünya futbolunun en önemli takımlarından birine transfer olan Fernando Hierro, Real Madrid formasını ilk defa giydiğinde 21 yaşındaydı. Real Madrid´te kaptanlığa yükseldiğinde ise 30 yaşında olan Hierro, İspanyol ekibinde istikrarın sembolü oldu. 4 yıl kaptanlığını yaptığı Real Madrid´te 2002 yılında kaptanlığı, Madrid ekibinin bayrak adamı olan Raul´a devretti.
8 sezon Real Madrid´in kaptanlığını yapan Raul, tıpkı diğer örneklerde olduğu gibi dünya futbolunun unutulmaz kaptanları arasına girdi. Sayısız başarının ardından Schalke 04´e transfer oldu ve kaptanlık görevini, aynı zamanda İspanya Milli Takımı´nın da kaptanı olan Iker Casillas´a bıraktı. Casillas bu yıl aldığı bu önemli görevi uzun yıllar sürdüreceğe benziyor.

2004´TEN BU YANA KAPTANLIĞI DEVAM EDİYOR

Josep Guardiola (4 yıl), Sergi (1 yıl) ve Luis Enrique´nin (2 yıl) ardından 2004 yılında kaptanlık görevini alan Carles Puyol 7 yıldır Katalan devinin lideri rolünde. Savaşan ve hırslı bir yapıya sahip olan Puyol dünya futbolunun da önde gelen isimlerinden biri.

26 yaşında kaptanlık görevini üstlenen İspanyol futbolcu Barcelona´dan ayrılmadığı sürece kaptanlığın herhangi bir oyuncuya verilmesi söz konusu değil.

ALMAN FUTBOLUNUN LOKOMOTİFİNDE 46 YILDA 15 KAPTAN DEĞİŞTİ

Alman futbolunu yıllardır tek başına domine eden Bayern Münih´te de tablo diğer Avrupa devlerinden farksız. 1965´te Werner Olk´un kaptanlığından bu yana geçen 46 yılda sadece 15 kaptan görev yapabildi.
Bayern Münih´te bu süre zarfında kaptanlık yapan Franz Beckenbauer, Sepp Maier, Gerd Müller, Karl-Heinz Rummenigge, Lothar Matthaus, Stefan Effenberg ve Oliver Kahn´ın yanı sıra bu 15 futbolcudan sadece Hollandalı Mark van Bommel yabancıydı.,





Kaynak: Sabah

2 yorum:

  1. Bizde ise kıymetini yitirdi. Nobre ilk geldiğinde F.Bahçe maçına kaptan olarak çıkmıştı, Demirören'in düşük zeka örneği olarak.

    Tayfur Havutçu'dan sonra Beşiktaş'ta layıkıyla kaptanlık görevini yerine getiren olmadığını düşünüyorum.

    Ege

    YanıtlaSil
  2. "Zorunluluktan" Okan Buruk kaptan çıktığından beri, Beşiktaş'ın kaptanlık müessesi traji-komik.

    Eskiden 2. kaptanın bile takımda ağırlığı olurdu. Şimdi 1. kaptan 2.kapatan yumruk atıyor, terlik kavgası yapıyor.

    Ben Necip'i bekliyorum, biraz büyüsün ama :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...