8 Mart 2012 Perşembe

Arsen/al-sat


Bazen topluca cami avlusunda bulunduğumuzu düşünüyorum. “Ayinesi iştir kişinin lafına bakılmaz, lafla peynir gemisi yürümez.”  diye buyuran bilgelerle bir akrabalığımız yok gibi görünüyor. Laf dolu titaniklerle umut okyanuslarında seyretmekte pek maharetliyiz.

Önceki gece Arsenal-Milan maçını izledik soluk soluğa. 4-0’lık ilk maçın rehavetiyle izlemeyen varsa da ikinci yarı ile birlikte favori koltuğunda yerini aldı. Milan’a karşı ilk yarıda atılan 3 golden ziyade bendenizi etkileyen; 4-0’ın rövanşında Milan’ı eleyebileceğine kesinkes inanmış olan Arsenal’in bu uğurda sonuna kadar mücadele etmesiydi. Bu oyuncular uzaylı değil aslında (gerçi teknik olarak hepimiz uzaylıyız) ancak modern çağında olan futbola, çağın gereklerine uygun bir bakış açısıyla eğitildiler.

Premier League kulüpleri yılda yaklaşık 50 milyon avroluk harcama yapıyor altyapılarına. Başı 3 milyon avro ile Arsenal çekiyor. Hemen ardında Manchester biraderler var. United ve City sırasıyla 2.500.000 ve 2.200.000 avro kaynak ayırmışlar. Hayranlıkla baktığımız, yöneticisinden yorumcusuna, antrenöründen izleyicisine her futbol muhabbettinde huşu içinde adını andığımız Wenger, Ferguson ve diğerleri sadece bir Josico, bir Schildenfelt bir ne bileyim, Almaguer, Preko, Teofilo, Svensson, Diatta, Higuain…vs transferi eksik yapıyorlar yılda. Bu büyük! kaybı da altyapıya yatırarak değerlendiriyorlar.

Arsenal kulübü kesintisiz 50 yıldır Hill-Wood ailesinin kanatları altında. 1962’den önce büyükbaba Samuel Hill-Wood da 2 kez; 1929–1936 ve 1946–1949 yılları arasında, kulübü yönetmiş. Başkanlığın babadan oğula, dededen toruna geçmesi pek sorun değil orada. Ancak kimse kulübe para hibe etmiyor. Etmek zorunda kalmıyor çünkü. Başkanlığının 30. Yılını kutlayan Peter Hill-Wood 1982’den bu yana kulübün gelirlerini 25 kat arttırmış.

Öte yandan eski kulübü Barselona’dan Arsenal’e 450.000 avroya giden Cesc Fabregas için yeni kulübü (aynı) Barselona 45 milyon avroyu Arsenal hesabına yatırıyor. 8 yıl içinde 100 kat kâr! 25 milyon avro kârla Anelka, 10 milyon kârla Overmars,  16 milyon kârla Henry ve bu sezon başında 16 milyon kârla Nasri’nin satılması bir çırpıda aklıma gelenler. Bu rakamların net kâr olduğunu hatırlatırım. Bugün takımın en gözde ismi Van Persie’nin transferi için kapı 45 milyon avrodan açılıyor! Hollandalı Arsenal’e 3 milyon avroya malolmuştu.
Bu ticaretteki ve saha içinde bariz fark İngilizler’in bizden daha zeki, daha medeni, daha çalışkan olduğundan değil. Orada herkes kendi işini yapıyor. Hill-Wood kulübünü yönetiyor, Wenger futbol takımını bugüne, yarına ve önümüzdeki sezonlara hazırlıyor, futbol yorumcusu futbolu yorumluyor, taraftar takımını maddi ve manevi (8-2 mağlup olmuşken dahi) destekliyor. Bu yüzden başkan futbol takımı, taraftar taktik, futbol yorumcusu oyuncunun cinsel performansı hakkında çene çalmaya bizim kadar vakit bulamıyor! Herkesin herşeyi yapmaya çalıştığı bir dünyanın, herkesin bildiğini yaptığı bir dünyadan daha yavaş dönmesi de şaşırtmıyor tabii.

O diyarlarda hiç yanlış yapmıyorlar mı? 

Yapmaz olurlar mı! Daha geçtiğimiz ay Arsene Wenger’in fahiş transfer hataları ile ilgili uzunca bir makale okudum. Richard Wright’tan 4 milyon avro, Francis Jeffers’tan 7 milyon avro, Jose Reyes’ten 4 milyon avro, Jermain Pennant’tan 3 milyon avro zarar etmişler alım-satım işlerinde. Danilevicous, Bischoff, Stepanovs gibi bedava gidenlerle de liste uzuyor gidiyor. Bu kadar kâr denizinin içinde bir kaç bulanık damla olacak elbet. Bilge atalarımız “Çok laf yalansız, çok iş hatasız olmaz” demişler. Sanırım hatalar (ve atalar) onlara yalanlar bize ait. Biz ise cami avlusuna aidiz. Allah’a emanet gidiyoruz.

Yakup Sabri İNANKUR

2 yorum:

  1. Walla bu yazı tanıdık geldi hocam:) http://gunnersturkiye.blogspot.com/2012/02/al-parlat-sat.html

    YanıtlaSil
  2. Yorumunu ilk okuduğumda, itiraf edeyim, soğuk terler boşaldı oramdan buramdan. Yazıyı direk kaldırma kararı aldım. Verdiğin link açıldı o sırada! "Aklın yolu bir" demek hiç bu kadar güzel olmamıştı :) Başlıkta ise Arsene Wenger atfı olsun istemiştim.

    Aslında sadece Arsenal değil, Premier League'de diğer altyapılarla da ilgili çok ilginç bilgilere ulaştım. Önümüzdeki günlerde yayımlayacağım.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...