7 Şubat 2012 Salı

Protest Müziğin Kralı; Gullit!


Tamam bu adam Avrupa’da 2 kez yılın oyuncusu seçildi. Beyaz bir kıtanın bembeyaz ülkesinin 10 numarası ve kaptanı olarak Avrupa Kupası’nı kaldırdı. 20. Yüzyılın en iyi takımlarından birinde başrol oynadı. 235 gol attı…

Amma ve lakin Gullit, ayrımcılık ve ırkçılığa karşı horul horul uyuyan bir dünyada sesini sadece futbolla duyurmanın yeterli olmadığını düşünmüş.

Müzikal yeteneklerinin farkına varan Surinam asıllı oyuncu sahneye adım atmakta tereddüt etmedi. 1984’te ilk single “Not the dancing kind” ülkesinde en çok satanlar listesinin başına oturdu.  Gullit protest reggae şarkılarıyla Anti-apartheid hareketinin seslerinden biri oldu. Apartheid; Güney Afrika’da Ulusal Parti hükümetinin (Mandela iktidarıyla ortadan kalkana kadar)  zencilere uyguladığı ırkçı ayrımcı sistemin adı. Hollanda Kaptanı 1987’de kazandığı Altın Top ödülünü Nelson Mandela’ya adadı.

Bir yıl sonra bir yandan Hollanda’yla Avrupa Şampiyonası’na hazırlanırken diğer yandan da  grubu Revelation Time ile “South Africa” albümünün kayıtlarını tamamlamıştı. 1988 yorucu bir yıldı ama kesinlikle vefasız değil. Gullit bir kupa bir de Altın disk ekledi kariyerlerine.

Karşınızda Ruud Gullit-Revelation Time ve o yılın 3 numaralı hiti South Africa! Klip; Gullit’in en parlak sanatından yani futbolundan da kesitler getiriyor karşımıza. 

1 yorum:

  1. Keşke rahmetli Barış Manço Milano'da röportaj yaptıktan sonra bir de düet yapsaydı Gullit ile.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...