10 Haziran 2010 Perşembe

LADUMA!


´Bu bir hayaldi. Dünya Kupası´nın Güney Afrika´ya gelmesi bir hayaldi´

Basit, standart romantik kelimeler olarak gözüken bu cümleler aslında onları oluşturan kelimelerin bile tahmin edemeyeceği kadar büyük bir anlam ifade etti. Çünkü bu cümleler hayatının 26 yılını hapishanede geçirmiş, 71 yaşında özgürlüğüne kavuşmuş sadece ülkesinin değil, dünyada 20.yüzyılın en büyük insanlarından biri olan Nelson Rolihlahla Mandela´nın kalbinden çıktı.

Irkçılığın mağmaya kadar kök saldığı ülkesinde, 24 yaşında ilk siyahi avukat, 74 yaşında ise ilk devlet başkanı onuruna sahip olan bir adamın hayatı boyunca verdiği mücadelenin, çektiği cefanın, en tatlı ödülü, sefası Cuma günü başlayacak.

50 yıl öncesine kadar futbol oynaması yasak olan, 20 yıl öncesine kadar ayrı futbol ligleri olan ve beyazların oturduğu tribüne dahi giremeyen siyahların, Dünya Kupası’nı beyazların da ayağına getiren lideridir Nelson Mandela .

Futbol asla sadece futbol değildir.

G. Afrika’daki bölünme sadece siyah-beyaz için değildir.

Portekizliler, Hollandalılar, İngilizler sırasıyla Afrikalılar’ın yaşadığı bu topraklara ‘yerleşmişlerdir’. Nasıl ayrı ayrı Hollandalı, İngiliz diyerek beyazları sınıflandırıyorsak, siyahlara da ‘siyah’ diyip geçemeyiz. Bantular var, Zulular var, Koisanlar var... Böylece 11 tane resmi dil var.

Tüm Güney Afrika, 23 kişilik takım kadrosunda 1 tane beyaz bulunan Milli Takımı’nın arkasında. Sonuç ne olursa olsun, renkleri ne olursa olsun tüm ülke 23 kişiyi alkışlayacaktır. Zulular aslında gökgürültüsü demek olan ‘laduma’ nidasıyla sevinirken atılan gollere, G. Afrika için, Dünya Kupası sadece bir turnuva değil, siyahla beyazın kucaklaşması, G.Afrika´nın normalleşmesinin sembolü olacaktır. Atılan her laduma da ırkçılığa karşın verilen mücadelenin gökgürültüsüdür.

Bugüne kadar ‘Robben’, Nelson Mandela’nın 26 yılını tutsak olarak geçirdiği adanın lanetli adıyken ve ‘Hollanda’ ise sömürge anlamına gelirken, bugünden sonra Hollandalı Robben forması ile gezecek insanlar ve top oynayacak çocuklar Güney Afrika sokaklarında.

Geçimişin günahları 1 ayda temizlenmeyecek, herşey güllük gülistanlık olmayacak elbet. Ancak geçmiş geçmiştir ve verilen tüm mücadele boşa olmamış, nihayet bir hayal gerçek olmuştur.

Siyah-Beyaz ayrımı olmaz, onlar ancak birarada güzeldir felesefesini benimsemiş bizlerde bu rüyayı görebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

"Hiç kimse derisinin renginden, geçmişinden ya da dininden dolayı başka birine nefret ederek doğmaz. İnsanlar nefreti öğrenmeli. Ve eğer nefreti öğrenebilirlerse, o zaman sevmek onlara öğretilebilir. Sevme duygusu insanın kalbine kendi karşıtından daha doğal bir şekilde gelir"

Nelson Mandela (tutsak yaşadığı 26 yıla inat bugün 92 yaşında)

http://www.macadogru.com/news.php?news_id=770

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...