18 Aralık 2010 Cumartesi

Bir Beşiktaş-D.Kiev yorumu

Macadogru.com'a yaptığım maç yorumudur...

Beşiktaş "kurada kuzey takımı çekme" geleneğine devam etti ve kuzeyin en geleneksel takımlarından birini çekti. Dinamo Kiev´in şu anki durumunu konuşmadan önce irdelenmesi gereken, bir futbol kültürü sahibi olmasıdır. Sevinmemiz gereken de budur. Metalist gibi, Rosenborg gibi, Auxerre gibi sadece o yıla denk gelen ani çıkış yapan takımların Beşiktaş´ı Avrupa dışına ittiği düşünülürse, Kiev gibi kapalı olmayan bir kutu Beşiktaş için daha olumlu.

Takımın kuşkusuz en önemli isimleri forvet hattında. Burada ilk başta değinmek istediğim isim Artem Milevskiy.

Milevskiy’e ilk baktığınızda göreceğiniz 1.90 boyunda bir kuzeyli oluşudur. Dolayısıyla kendisinden beklenecek derecede güçlü, sert ve disiplinlidir. Kendisinden beklenmeyecek özellikler ise teknik, sürat ve beceridir. Zaten O’nu farklı kılan da bu özelliklere sahip olması. Bu özelliklere vurgu yapmak istercesine 10 numaralı formayı giyiyor.

Benzetme yaparsak, Berbatov’un hızlısı olarak da nitelendirilebilecek 24 yaşındaki oyuncu yukarıda saydığımız özelliklerinden dolayı Dinamo Kiev’de -bu fizikle- yardımcı forvet oynuyor. Bu nedenle de Dinamo Kiev diziliş anlamında 4-4-2’den 4-5-1’e hatta 4-3-1-2’ye maç içinde dahi değişebiliyor. Artem, bu değişken yapıdaki en önemli taş vazifesi görevinde çok başarılı. Fiziğinden -ve hava hakimiyetinden- dolayı merkez golcü, yeteneklerinden dolayı yardımcı forvet oynayabilmesi, orta sahaya gelip pas yapabilmesi, ayağında top tutabilme becerisi ile 9 numara bir 10 numara.

Milevskiy´den sonra ise Beşiktaş için en dikkat edilmesi gereken isim -çok da fazla yoruma gerek olmayan- Shevchenko. Eskisi kadar hızlı değil ama şutları ve Milevski ile uyumu Beşiktaş savunmasının başını çok ağrıtacak. Özellikle de kalecilerinin yan top zaafiyeti konusunda sorunlar yaşayan Beşiktaş, Shevchenko´nun Milevskiy´e yapacağı ortalarda sıkıntı yaşayabilir.

Bu ismin dışında bence Beşiktaş'ın başını ağrıtacak kapasitede oyuncular yok. Eremenko ve Vukojeviç´de etkili isimler ancak Ernst ve Aurelio´nun Onlarla başa çıkacağını düşünüyorum.

Beşiktaş´ın artıları ise Quaresma ve Guti. Bunun nedeni bu isimlerin "çapı"ndan ziyade oyun stilleri. Kiev savunması çok yavaş. Göbekte, Khacheridi, Mykhalyk ya da Almeida oynayacak. Bu üç isim de ağır olmaları dışında "tek hamleli" oyuncular. Araya atılan toplar ya da Quaresma´nın driblinge kalktığı anlarda (belki O´na Simao Sarbrosa da katılacak) penaltı görebiliriz, kırmızı kart görebiliriz, aynen İnönü´deki Porto maçında olduğu gibi.

D. Kiev ile en son UEFA Kupasında çeyrek finale çıktığı 2003 yılında karşılaşmış ve geçmişti Beşiktaş. Aynı tarife olacaktır. İstanbul´da kazanır, Kiev´de berabere kalarak Manchester City´i bekleriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...