24 Kasım 2010 Çarşamba

ANELKA KAÇIRMADI, VAN DER SAR KURTARDI!


Tam 13 gündür çeşitli nedenlerle bloga (ve macadogru.com'a) yaz(a)madığım için bu süre zarfında bloga göz atan tüm takipçilerimden özür dilerim.

Buyrun buradan devam edelim.

2008 Şampiyonlar Ligi Finali;

Manchester United-Chelsea Moskova'nın Luzhniki Stadyumu'nda 120 dakika sonunda 1-1 berabere kalmış ve işi penaltılara bırakmıştı. 5'er penaltı da şampiyonu belirleyemeyince temdit penaltılara geçilmiş ve Chelsea'nin 7. penaltısı için topun başına Anelka geçmişti. Anelka'nın kaçırdığı penaltı sonrası kupa Sir Alex'in kucağına düşmüştü.

Yukarıdaki paragrafta son cümleye kadar herşey doğru. Ancak son cümlenin külliyen hata olduğunu geçen hafta öğrendim. Bana bunu öğreten Simon Kuper ve Stefan Szymanski birlikteliğinden doğan "FUTBOLUN ŞİFRELERİ" isimli harika kitap oldu!

Kitabın tamamı klişelerden kurtaracak fikirlerle dolu, zaten tavsiye olunur bu ayrı konu. Bizim şu anki konumuz kitabın bir bölümünden meydana çıkıyor. Yıllardır hep tartışılır ya "penaltı kaçırılır mı, kurtarılır mı" diye. Kişisel kanaatim her ikisinin de duruma göre doğru olduğundan yanadır. Kişisel düşüncelerimizi şimdilik sonraya bırakalım ve ana konuya gelelim.

Hikaye, Ignacio Palacios Huerta isimli bir ekonomistin, Chicago Üniversitesi'nde yüksek lisans yaparken atılan penaltıların kaydını tutmasıyla başlıyor. Bu ve buna benzer bir çok konuyu 2003 yılında çıkardığı "Profesyonellerin Oyun Stratejisi" isimli çalışmasında yayınlıyor. Öte yandan Ignacio'nun aynı zamanda Chelsea'nin o dönemki hocası Avram Grant'in de arkadaşı olan bir arkadaşı var. Grantlı Chelsea 2008'de finali görünce ortak arkadaşları Grant'e , Ignacio'nun çalışmasından bahsediyor ve O'nu ile Grant ile tanıştırıyor. Zaman geçiyor, Ignacio, Manchester United ve penaltılarla ilgili 4 maddelik rapor hazırlayıp Grant'e sunuyor:

1-Van der Sar, penaltı atıcısının "doğal tarafına" yatmaya meyilli bir kalecidir. "Doğal taraf" sağ ayaklı bir atıcı için kalecinin sağı, sol ayaklı bir atıcı için kalecinin soludur. Yani Van der Sar sağ ayaklı bir atıcıyla karşılaştığında sağına yatmakta, sol ayaklı bir atıcı ile karşılaştığında soluna yatmaktadır. Eğer atıcılar "doğal olmayan taraflarına" vururlarsa gol şansları artar.

2 -Van der Sar'ın kurtardığı penaltıların çoğu, ortalama yüksekliğe (1-1,5 metre arası) yapılan vuruşlardır. Yani Van der Sar'a ya çok yerden ya da çok havadan şut atılmalı.

3-Cristiano Ronaldo'nun özel bir durumu vardır. Ronaldo topa koşarken bir an durur. Bu durumda %85 oranla topu kalecinin sağına vuracaktır. Ancak Ronaldo kalecinin hareketine göre son anda fikrini değiştirebilir. Bu nedenle Ronaldo gelirken kaleci kıpırdamamalıdır.

4-İlk atışları yapan takımların kazanma oranı %60'dır. Yani yazı turada şanslı tarafsanız ilk atış hakkını alın. Eğer şans sizden yana değilse rakip kaptanını ilk atışı kullanmanız için ikna etmeye bakın.

Ve o gece maç penaltılara kaldığı zaman Ignacio evinde karısıyla beraber maçı izlemektedir. Ancak kendi araştırmasının kullanılıp kullanılmadığı, hatta futbolcuların bu konuda haberi bile olup olmadığı konusunda bir fikir sahibi değildir. Ancak aşağıdaki videoda izleyebileceğiniz gibi Chelseali oyuncular Ignacio'ya uymuşlardır, "özel durumlu" Nicolas Anelka hariç.

Önce yazı turayı Ferdinand kazanıyor. Terry O'nu ilk atış hakkını Chelsea'ye bırakması için ikna etmeye çalışıyor ama Ferdinand dinlemiyor ve Manchester United ilk atışı kullanıyor. Tevez vuruşu gole çeviriyor. Chelsea için sağ ayaklı Ballack geliyor, atışı "doğal olmayan tarafına" atıyor durumu eşitliyor. Chelsea'nin 2. penaltısı sağ ayaklı Belletti tarafından yine "sola" atılıyor ve bu da gol oluyor. Evinde Ignacio ise hala Chelsealiler'in raporuna göre hareket edip etmediğinden emin değil, "tesadüfi şekilde o köşeleri seçmiş olabilirler" diye düşünüyor Basklı ekonomist.

Sonra Ronaldo geliyor topun başına. Ignacio karısına raporundaki (3 no'lu) açıklamadan bahsediyor "Ronaldo durursa büyük olasılıkla sağa vuracak, kaleci vuruştan önce hareket etmemeli". Cristiano aynen yazıldığı gibi duruyor ve bu noktada Cech gözünü bile kırpmıyor. Ronaldo topu doğal tarafına yani sağa vuruyor ve Cech bu penaltıyı kurtarıyor. Ignacio ve karısı ise şok oluyorlar. Chelsealiler raporu harfi harfine uyguluyor.

Buraya kadar işler iyi gözükse de Anelka'yı "yakacak" durum bunda sonra ortaya çıkıyor. Sırasıyla sağ ayaklı Lampard kalecinin soluna vuruyor, gol. Solak Ashley Cole ise önceki 3 arkadaşını tersine (yani doğal olmayan tarafa değil) doğal olan tarafına, sola, vuruyor. Ancak yerden az yükselen bu topu Van der Sar'ın doğal tarafa yatmasına rağmen rapordaki gibi gol oluyor. Sonra sağ ayaklı John Terry doğal olmayan tarafa vuruyor ama vuruş yaparken ayağı kaydığı için Van der Sar'ı ters köşeye yatırmasına rağmen top dışarı çıkıyor. Sağ ayaklı Kalou da kurala riayet ederek sol taraftan golü yapıyor.

O ana kadar herşey Chelsea'nin "bilgisi" dahilinde saat gibi işliyordu. Van der Sar tek bir penaltı bile kurtaramamıştı. Ancak Hollandalı kaleci "yanlış bir düşünceyle" Chelsea'nin stratejisini kavradığını sanmıştı. Mavililer topu sürekli "sola" atıyordu. Halbuki solak olan Ashley Cole da diğer arkadaşları gibi doğal olmayan tarafına, sağa, vursa, belki o gün kupa Chelsea'nin olacaktı. Ancak Cole topu diğer 5 sağ ayaklı arkadaşı gibi sola vurunca, Van der Sar Chelseali herkesin sola vuracağını düşünmüştü. Ve bu düşünce yüzünden gecenin makus talihi yedinci penaltı için hazırlanan Anelka'yı vuracaktı.

Anelka topun başına geldiğinde Van der Sar iki kolunu klasik biçimde yana açtı ve sol elinin işaret parmağıyla sol köşeyi gösterdi. Sonra Anelka'nın iyice görmesi için tekrar sol köşeyi ısrarla gösterdi "Biliyorum" diyordu, "hepiniz sola vuruyorsunuz değil mi?"Anelka'nın ikilemi başladı. Sağ ayaklı Anelka sola vurmalıydı, çünkü Van der Sar sağ ayaklı oyuncuya karşı sağa yatacaktı. Ama Van der Sar bunu biliyordu. Artık Anelka da Van der Sar'ın bunu bildiğini biliyordu! Şimdi ne olacaktı?

Anelka fikrini son anda değiştirip topu doğal tarafına "sağa" vurdu ve Van der Sar bu topu kurtardı. Hollandalı müthiş bir psikolojik savaş başlatmış ve Anelka'yı yenmişti.

Yukarıdaki bilgiler ışığında aşağıdaki videoyu izleyin. Müthiş keyifli oluyor. Ve Anelka son penaltı için topun başındayken hiçbiryere değil Van der Sar'a bakın. Keyifli seyirler...





Videoyu herhangi bir nedenle buradan izleyemeyenler için link: http://www.youtube.com/watch?v=haJAUrD2MMo

Kaynak: Futbolun Şifreleri (sf 173)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...