Ajax 70, Hollanda 74, Hollanda 88, Barcelona 92, Barcelona 2006.
Savunmanın hücumdan, hücumun savunmadan başladığı sistemin başarılı takımları bunlar. Kanat forvetlerin hücum presi ve driblingleri ile rakip savunmayı sürekli zorladığı, orta saha oyuncularının tempo ve dirençle orta sahayı ele geçirip, yüksek futbol zekalarıyla gerek dribling, gerek şut, gerek kenarlara inip orta yaparak golü her türlü olasılıkla aradıkları total futbolun resmi temsilcileri.
Bu kadar uzun tanımı yapmamın sebebi, özellikle yeni neslin, total futbolu binlerce pastan ibaret algılamasına sebep olan Barcelona 2010 gerçeğidir.
Arie Haan’ın 35 metreden attığı golleri göremiyoruz Barcelona’da.
Witchge’nin ortasına Van Basten’in kafalarını göremiyoruz Barcelona’da.
Koeman’ın savunmadan yara yara gidip orta sahanın önünden attığı haftanın gollerini göremiyoruz Barcelona’da.
Jose-Maria Baquero’nun omuz omuza mücadelelerini, sürekli topu ileri taşımasını göremiyoruz Barcelona’da.
Eto’o’nun bitmek tükenmek bilmeyen hücum preslerini göremiyoruz Barcelona’da.
Ne görüyoruz?
Pique Puyol’a, Puyol Busquets’e, Busquets Pique’ye, Pique Puyol’a....
Xavi İniesta’ya, Iniesta Pedro’ya, Pedro Xavi’ye...
Villa Messi’ye, Messi kaleye...
Eğer bu Barcelona total futbol oynuyorsa Ajax, Hollanda, (geçmişteki) Barcelona ne oynuyordu?
Bugün dünyanın en iyi takımı Barcelona. Kimilerine göre futbol tarihinin en iyi takımı aynı zamanda.
Ama (artık bu ayrımı yapmanın tam zamanındayız) bugünün Barcelona’sı total futbol oynamıyor.
Guardiola ile Barcelona başka bir şey oynamaya başladı. Ve açıkçası sıkmaya başladı. Rakip, 8 savunma oyuncusu ile orta saha çizgisinde bekleyen Anadolu, pardon İber Takımı ise maç daha da sıkıcı oluyor.
Asıl işkence ise skor avantajını yakalayınca başlıyor. Nasıl birşey olduğunu anlamak için gelin empati kuralım, hayallerimizi Avni Aker’e, Saraçoğlu’na, İnönü’ye...vs çevirelim. Durum 0-0, Lugano Yobo’ya, Yobo Lugano’ya, Lugano Gönül’e, Gönül Yobo’ya, Yobo Baroni’ye, Baroni Lugano’ya kendi yarı sahasında sabırla pas yapıyor. Okurken sıkılıp hızlı geçtiğiniz bir durumun tribünlerdeki homurtusunu duyuyorsunuz sanırım. “Türkler sabırsızdır, tribün kültürümüz yoktur ” gibi sosyolojik çıkarsamaları bir kenara bırakalım lütfen, önünüzdeki sahne sıkıcıdır .
“Dünyanın en iyi takımı” ağır bir sıfattır. Bu sıfata haiz olan bir takımın, Pepe’nin kırmızı kartından daha fazla ve daha farklı varyasyonlara ihtiyacı var.
Sistemlerine, güçlerine, oyuncularına, bir kulüpten daha fazlasına büyük saygı duyuyorum.
Sürekli kazanan olmalarına, aldıkları kupalara, 30 yıllık çılgın projelerine de gıpta ediyorum.
Bununla birlikte televizyon karşısına geçtiğimde “ortada sıçanın” en gelişmiş versiyonundan daha fazlasını görmek istiyorum. Bir tek Messi’nin driblinglerini görüyoruz, biraz da Iniesta zorluyor..
Onlar da olmasa, seyircisiz Bülent Uygun-Abdullah Avcı maçından tek farkı, karizmatik İspanyol dilinin kapitalizm ürünü havalı ismi kalacak.
barcelona dünyanın en iyi kontratak futbolunu oynuyan ekip. Barcelona Total Futbol Oynamıyor demek çok saçma.
YanıtlaSil2 sene önce yazılmış ama cevap vermemek olmazdı. Barca total futbol oynamıyor diye yazı yazmak talihsizlik olmuş. Ayrıca Ajax'ın 95 yılını unutmuşsunuz. 2006'ya kadarki Barca'nın total futbol oynadığını belirtmişsiniz ama bundan sonrasını dışlamışsınız. Barca bildik bileli aynı şekilde oynamaktadır. Hiçbir fark yoktur. Her zaman ayağa paslarla dakikalarca pas yaparlar. Arif'in son dakika golüyle 2 - 1 yendiğimiz bir Barca maçı vardı hiç unutmam. Barca bir ara tam 5 dakika boyunca paslaşmıştı. Yani şimdikinden hiç farkı yoktu.
YanıtlaSilBarca ile Ajax arasındaki en büyük farka gelince; Barca Dünya yıldızlarıyla bu total futbolu oynarken, Ajax 22 - 23 yaşındaki gençlerle oynuyor. Ajax daha çok futbolcu yetiştirip Dünya'ya pazarlıyor. Barca, kendi alt yapısından çıkardığı oyuncularla uzun yıllar oynadığı için istikrar sağlıyor.
Barca, tecrübeli oyunculardan kurulu olduğu için öz güvenleri oldukça fazla. Ne zaman oyunu hızlandıracaklarını, ne zaman yavaşlatacaklarını çok iyi biliyor. Halbuki Ajaxlılar, genç olduklarından daha hızlı oynuyor, kaleye daha çabuk gitmeyi tercih ediyor. Barca genelde rakip baskı yaparsa oyunu hızlandırıyor ve top Messi'ye geldiğinde hareketleniyor daha çok. Ama rakip savunmada beklerse işte bu sefer oyun sıkıcı hale geliyor. Fakat bunu Barca değil rakipler istiyor. Barca'nın oyunu aslında sıkıcı değil eğer rakip oynamak isterse. Nitekim Barcelona'nın Şampiyonlar Ligindeki maçları olağanüstü zevkli geçiyor.
Ajax'ın total futbolu ile Barca'nın total futbolu peki nedir.
- Top rakipteyken topa baskı yaparak biran evvel hakimiyeti almak
- Yeri geldiğinde herkesin her bölgede oynamasını öngören bir sistem. Gerçi günümüzde bu çok zor olsada bazı mevkilerde bu gerçekleşebiliyor. 70'lerin total futbolu kalmadı. Futbol her geçen gün değişip gelişiyor. Haliyle total futbolda değişti ve gelişti. Daha disiplinli, sistemli bir hale geldi.
- Ayağa pas yaparak topun hakimiyetini sağlamak. ( Ajax'ta uzun topla hücuma çıkma görebiliriz ama Barca'da çok çok nadirdir. )
- Hücum organizasyonlarında üçgenler yaparak tek topla savunmayı delmek.
- Savunma ile hücum hattının birbirine yakın olması.
- Sahayı geniş kullanma
- Topla koşmaktan ziyade topu koşturmak. ( Yine Ajax'ta son zamanlarda topla oynama Barca'lılara göre daha fazladır. Barca topu ayakta fazla tutmadan hemen boştaki adamına pası atar. )
Farklılıklar olsa da Ajax ve Barca aynı sistemi benimsemekte ve bunu yıllardır uygulamaktadır. Bunun adı da Total futboldur. Belki farklı versiyonları diyebiliriz. Ama felsefesi aynı.